Geneesmiddelen mee op reis?
Gebruikers van geneesmiddelen die onder de opiumwet vallen kunnen deze niet zomaar meenemen naar het buitenland. Hiervoor is een verklaring nodig.
Wat zijn de opiumwetsmiddelen
Een opiumwetsmiddel is een stof met een bepaalde werking op het menselijk bewustzijn. Deze middelen worden ook wel ‘verdovende middelen’, ‘narcotica’ of ‘drugs’ genoemd. Een groot aantal geneesmiddelen bevat zo’n opiumwetsmiddel. Opiumwetsmiddelen vallen onder de Opiumwet en zijn verdeeld in twee lijsten. Op lijst I van de Opiumwet staan de zogenoemde ‘hard drugs’, zoals heroïne, maar ook zware pijnstillers en het geneesmiddel Ritalin. Op lijst II staan de zogenaamde ‘soft drugs’, zoals hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen.Voor de complete lijsten I en II ga naar de website: het CAK
Welke verklaring is nodig
Er bestaan twee verschillende verklaringen:
- Schengenverklaring voor reizen binnen het Schengengebied. Download schengen-medicijnverklaring.
- Engelstalige medische verklaring voor reizen buiten het Schengengebied. Download het Engelstalige medische verklaring voor de arts.
Let op, de verklaringen moeten gecontroleerd worden door het CAK. Wanneer u buiten het Schengengebied reist, dient het ook gelegaliseerd te worden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Schengenlanden
De Schengenlanden zijn België, Malta, Denemarken, Nederland, Duitsland, Noorwegen, Estland, Oostenrijk, Finland, Polen, Frankrijk, Portugal, Griekenland, Slovenië, Hongarije, Slowakije, Italië, Spanje, Letland, Tsjechië, Liechtenstein, IJsland, Litouwen, Zweden, Luxemburg en Zwitserland
Waarom is een verklaring nodig
In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiumwetsmiddelen streng verboden. Om geneesmiddelen die een opiumwetsmiddel bevatten legaal mee op reis te nemen is een verklaring nodig.Waarschuwing: reizen naar het buitenland zonder verklaring voor een geneesmiddel dat onder de Opiumwet valt is strafbaar.
Meer weten over Schengenverklaring? Op de website het CAK staat alle informatie over reizen met medicijnen. Ook kunt u bellen naar: 0800 – 2108
Moet ik de huisartskosten zelf betalen?
Uw zorgverzekeraar betaalt rechtstreeks de rekening van uw huisarts.
Geen eigen risico bezoek huisarts
Uw zorgverzekeraar vergoedt de zorg die u krijgt van uw huisarts. En een bezoek aan de huisarts gaat niet ten koste van uw verplichte eigen risico. Wel kan het zijn dat de huisarts extra onderzoek moet doen. Bijvoorbeeld bloedprikken om te beoordelen welke zorg u nodig heeft. Deze zorg valt wel onder uw verplichte eigen risico. Net als de geneesmiddelen die een huisarts voorschrijft en een verwijzing naar de specialist in het ziekenhuis.
Wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt voor bijvoorbeeld medicijnen en bloedonderzoek? Dat kunt u het beste aan uw zorgverzekeraar vragen. Want het maakt veel uit welke zorgverzekering u heeft afgesloten.
Voor meer informatie kijk dan op de website van de Rijksoverheid
Ik kan mijn medicijnen niet herhalen via MGN, hoe zit dat?
- Alle middelen die onder de Opiumwet vallen, zoals: Morfine, oxycodon
- ADHD medicatie, zoals: Dexamfetamine, Methylfenidaat (bijv. Ritalin, Concerta, Medikinet)
- Alle medicijnen die niet continu gebruikt worden en waarvan het laatste voorschrift langer dan 6 maanden geleden is voorgeschreven
- Antibiotica
Wilt u een van de bovenstaande middelen herhalen of aanvragen doe dit dan middels een e-consult of telefonisch